Blijf langer gezond en fit met voeding!  Het enige goede voedingspatroon is die dat een levenswijze wordt. Met niet alleen als doel om gewicht te verliezen, maar ook om langer gezond en fit te blijven.

Door studie heb ik een uniek traject samengesteld waarin de Ayurveda, Orthomoleculair en de Aromatherapie samenkomen. 


Gezondheidstraject

 

In ons lichaam komen er vijf natuurlijke lichaamseigen principes bij elkaar. Deze vijf principes zijn: energie, prikkels, drainage, voeding en psyché. Zodra er bij één van deze principes een disbalans ontstaat zal het lichaam hierop reageren. Dit kan zich uiten in moeheid, gebrek aan energie, overmatig zweten, dikker worden, onrust. Wordt er in deze fase niets gedaan dan ontstaan er klachten zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, slapeloosheid, maar ook depressiviteit of een Burn out. Als deze disbalans langer aanhoudt kan er zelfs andere klachten gaan ontstaan zoals, prikkelbare darm syndroom, maagklachten, migraine en zelfs ernstige aandoeningen zoals kanker. Eigenlijk te veel om hierop te noemen.

 

De vijf principes zijn

  1. Energie
  2. Prikkels 
  3. Drainage
  4. Voeding
  5. Psyche

Het is mogelijk om samen met mij dit traject in te gaan. Uitgebreide omschrijving en wat de kosten van dit traject zijn klik dan hier

 

Magnesium

 

 

Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als het ‘antistress mineraal’. Magnesium tekort kan ontstaan bij langdurige stress of onvoldoende inname uit voeding of supplementen. Je lichaam neemt de magnesium op aan het einde van de dunne darm. Het is een essentieel macromineraal en een tekort aan magnesium kan op termijn leiden tot vervelende klachten. Magnesium is nodig voor sterke botten en tanden, de werking van spieren, zenuwstelsel maar ook is het nodig voor ons geheugen en energiestofwisseling. 

 

Een tekort aan magnesium ook wel hypomagnesiëmie genoemd ontstaat pas na lange tijd van onvoldoende inname. Ons lichaam heeft een voorraad van 25 gram en is deze op dan gaan er klachten ontstaan. Dan gaat het lichaam de magnesium uit onze botten en tanden halen.

 

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en moet het uit voeding en supplementen binnenkrijgen.  Zo zit er in spinazie, andijvie, broccoli en boerenkool relatief veel magnesium, maar ook in avocado’s, bananen, zeewier, amandelen, walnoten, cacao, vlees en zuivelproducten zit magnesium.

 

Magnesium tekorten ontstaat door teveel een te lange periode van diarree en braken. Maar ook bij een eetstoornis zoals anorexia ontstaat vaak een magnesium tekort. Verder kan er een tekort ontstaan door slecht werkende spijsvertering en alcohol en drugs gebruik. Vaak zie je een tekort ook bij nierpatiënten.

 

Hoe merk je dat er een magnesium tekort is ontstaan? Dit kan zich uit door

  • Spierkrampen
  • Botontkalking
  • Hartkloppingen of hartritmestoornissen
  • Hoge bloeddruk
  • Nierstenen
  • Regelmatig hoofdpijn
  • Gevoelloosheid
  • Gevoel van slapende handen en benen/voeten

 

Op psychisch vlak kan door magnesium tekort ontstaan

  • Onrustig gevoel
  • Depressie
  • Over vermoeid
  • Angstig
  • Slecht kunnen slapen
  • Prikkelbaar
  • Gevoelig voor stress
  • Geheugenproblemen

 

De dagelijkse hoeveelheid magnesium is voor de mannen 350 milligram, 300 milligram voor de vrouwen. Bij zwangerschap en kinderen altijd de arts raadplegen. Bij een overdosering kan diarree, lage hartslag en lage bloeddruk ontstaan. Maar dit komt zeer weinig voor bij een gezond en gevarieerd eetpatroon.

 

1 ruime eetlepel gekookte spinazie levert al ruim 54 milligram, net als een handje amandelen. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon zal een tekort dus niet snel ontstaan.

In periodes van veel stress kan het lichaam extra veel magnesium gebruiken, daarom is het dan zeker belangrijk om magnesium uit de voeding te halen en een goede 100% natuurlijke supplement te nemen.

 

 


Winterblues

Door de seizoenswisselingen raakt onze biologische klok in de war. Heel veel mensen hebben last om ’s morgens hun bed uit te komen. Vooral in de maanden januari en februari slaat de winterblues genadeloos toe. We willen allemaal dat het lente wordt maar het duurt nog zo lang. We voelen ons moe, willen veel slapen, krijgen vreetbuien, voelen ons minder happy en kunnen ons slecht concentreren. Tijdens de lange wintermaanden kruip we sneller op de bank, we bewegen minder. Zeg nou zelf, wat is het heerlijk als het buiten koud is, om opgekruld op de bank te liggen. Zeker met een warme kop chocolade melk (met slagroom) en een doos chocolade, kijkend naar je favoriete jank film.

Lees meer »

Het beste dieet ter wereld

Onlangs kwam ik een boek tegen in de boekenwinkel, “Het beste dieet ter wereld”. Ik moest en zou dit boek hebben, mijn man vroeg mij al of ik niet genoeg boeken in de kast had staan. Tuurlijk niet, er kunnen er altijd nog meer bij, en is de kast vol. Dan koop ik toch gewoon een tweede boekenkast? Ja toch!

Lees meer »

15 dingen die iedereen moet weten over voeding

Over voeding wordt veel te veel onzin verkondigd. Het lijkt wel of niemand het ooit met elkaar eens is en je voelt je soms overdonderd als je probeert er wijs uit te worden. Maar….gezond eten hoeft NIET moeilijk te zijn als je een paar dingen in de gaten houdt.

Lees meer »

De 7 meest gevaarlijke gifstoffen die gemakkelijk te vermijden zijn

Helaas zit ons eten tegenwoordig vol met gif. Volgens de overheid kan dit geen kwaad, want daarvoor hebben we volgens hun een lever van de lieve heer meegekregen. Ik denk daar zelf anders over. Het blijkt namelijk dat Nederland maar liefst 5.3 miljoen chronisch zieken telt. Ik laat je zien welke gifstoffen makkelijk uit je dieet zijn te weren, zodat je verderop in je leven tot de gezonde Nederlanders gaat behoren.

Lees meer »

Watermeloen

Wisten jullie dat een watermeloen uit 90 % uit water bestaat? Daardoor is hij zeer caloriearm: hij bevat nauwelijks 37 kilocalorieën per 100 gram. Wat hem interessant maakt als een caloriearm tussendoortje of dessert.

Lees meer »