Blijf langer gezond en fit met voeding!  Het enige goede voedingspatroon is die dat een levenswijze wordt. Met niet alleen als doel om gewicht te verliezen, maar ook om langer gezond en fit te blijven.

Door studie heb ik een uniek traject samengesteld waarin de Ayurveda, Orthomoleculair en de Aromatherapie samenkomen. 


Gezondheidstraject

 

In ons lichaam komen er vijf natuurlijke lichaamseigen principes bij elkaar. Deze vijf principes zijn: energie, prikkels, drainage, voeding en psyché. Zodra er bij één van deze principes een disbalans ontstaat zal het lichaam hierop reageren. Dit kan zich uiten in moeheid, gebrek aan energie, overmatig zweten, dikker worden, onrust. Wordt er in deze fase niets gedaan dan ontstaan er klachten zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, slapeloosheid, maar ook depressiviteit of een Burn out. Als deze disbalans langer aanhoudt kan er zelfs andere klachten gaan ontstaan zoals, prikkelbare darm syndroom, maagklachten, migraine en zelfs ernstige aandoeningen zoals kanker. Eigenlijk te veel om hierop te noemen.

 

De vijf principes zijn

  1. Energie
  2. Prikkels 
  3. Drainage
  4. Voeding
  5. Psyche

Het is mogelijk om samen met mij dit traject in te gaan. Uitgebreide omschrijving en wat de kosten van dit traject zijn klik dan hier

 

Magnesium

 

 

Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als het ‘antistress mineraal’. Magnesium tekort kan ontstaan bij langdurige stress of onvoldoende inname uit voeding of supplementen. Je lichaam neemt de magnesium op aan het einde van de dunne darm. Het is een essentieel macromineraal en een tekort aan magnesium kan op termijn leiden tot vervelende klachten. Magnesium is nodig voor sterke botten en tanden, de werking van spieren, zenuwstelsel maar ook is het nodig voor ons geheugen en energiestofwisseling. 

 

Een tekort aan magnesium ook wel hypomagnesiëmie genoemd ontstaat pas na lange tijd van onvoldoende inname. Ons lichaam heeft een voorraad van 25 gram en is deze op dan gaan er klachten ontstaan. Dan gaat het lichaam de magnesium uit onze botten en tanden halen.

 

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en moet het uit voeding en supplementen binnenkrijgen.  Zo zit er in spinazie, andijvie, broccoli en boerenkool relatief veel magnesium, maar ook in avocado’s, bananen, zeewier, amandelen, walnoten, cacao, vlees en zuivelproducten zit magnesium.

 

Magnesium tekorten ontstaat door teveel een te lange periode van diarree en braken. Maar ook bij een eetstoornis zoals anorexia ontstaat vaak een magnesium tekort. Verder kan er een tekort ontstaan door slecht werkende spijsvertering en alcohol en drugs gebruik. Vaak zie je een tekort ook bij nierpatiënten.

 

Hoe merk je dat er een magnesium tekort is ontstaan? Dit kan zich uit door

  • Spierkrampen
  • Botontkalking
  • Hartkloppingen of hartritmestoornissen
  • Hoge bloeddruk
  • Nierstenen
  • Regelmatig hoofdpijn
  • Gevoelloosheid
  • Gevoel van slapende handen en benen/voeten

 

Op psychisch vlak kan door magnesium tekort ontstaan

  • Onrustig gevoel
  • Depressie
  • Over vermoeid
  • Angstig
  • Slecht kunnen slapen
  • Prikkelbaar
  • Gevoelig voor stress
  • Geheugenproblemen

 

De dagelijkse hoeveelheid magnesium is voor de mannen 350 milligram, 300 milligram voor de vrouwen. Bij zwangerschap en kinderen altijd de arts raadplegen. Bij een overdosering kan diarree, lage hartslag en lage bloeddruk ontstaan. Maar dit komt zeer weinig voor bij een gezond en gevarieerd eetpatroon.

 

1 ruime eetlepel gekookte spinazie levert al ruim 54 milligram, net als een handje amandelen. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon zal een tekort dus niet snel ontstaan.

In periodes van veel stress kan het lichaam extra veel magnesium gebruiken, daarom is het dan zeker belangrijk om magnesium uit de voeding te halen en een goede 100% natuurlijke supplement te nemen.

 

 


Het schokkende verhaal achter de goedkeuring van “Aspartaam”

De Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) heeft tot twee keer toe de kunstmatige zoetstof “Aspartaam” op een lijst van verboden ingrediënten geplaatst omdat het volgens hen een gevaarlijke stof is die ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen. Inmiddels is deze gevaarlijke zoetstof door interventie van hooggeplaatste personen van deze lijst afgehaald en wordt het product momenteel als zijnde ‘veilig’ wereldwijd op grote schaal verwerkt in de dranken- en voedselindustrie.

Lees meer »

Waarom je E621 beter niet kunt nuttigen

Wat zijn E-nummers? E-nummers zijn chemische hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn goedgekeurd door de EU om te gebruiken in voedsel. E-nummers worden toegevoegd aan voedsel om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Bijvoorbeeld kleurstoffen, voedingszuren, conserveermiddelen, smaakversterkers, dat zijn allemaal E-nummers.

Lees meer »

De geneeskracht van Rucola

Waar vind je rucola? Rucola is een licht scherp slablad met walnootachtige nasmaak en het groeit als het paardenbloemblad; laag aan de grond. Het is in het wild te vinden in grasvelden maar je moet er wel een goed oog voor hebben. Vooral in matig gemaaide grasvelden zoals bermen komt het voor. Je kunt het ook gewoon voorverpakt in de supermarkt vinden. In Nederland komt het sinds de jaren '80 voor in vrijwel elke grote kruidenierswinkel. Kleine winkels van Mediterraanse origine, zoals Marokko en Turkije hebben dit plantje vaak in de losse verkoop.

Lees meer »

Wat heeft jeugd en voeding met agressie te maken?

Jongeren hebben in hun pubertijd ontzettend last van hun hormonen. Het is zwart wit, zeggen hun ouders ja dan is het bij hun gelijk nee. Ze lopen in de bokshouding en niemand moet hun in de weg lopen. Ze weten niet precies wie ze zijn en denken dat ze al volwassen zijn. Maar met bepaalde gebeurtenissen kunnen ze totaal niet omgaan. Ze worden snel boos en geïrriteerd en soms zelfs agressief.

Lees meer »

Wat smeer jij op je brood?

Veel mensen zullen zeggen “Die paar boterhammen die ik per dag smeer met margarine kan toch geen kwaad!” Nee, dat is het vaak ook niet, maar tel daar eens de andere E-nummers, transvetten en ander meuk bij op. Die per dag wordt genuttigd in kant en klare voeding, dag in dag uit. Kleine hoeveelheden zijn vaak niet gevaarlijk. Maar gaat het zich stapelen dan wordt het op een gegeven moment wel vergif, en dan is het vaak te laat. Ik wil niets en niemand iets verbieden, ach alleen maar gewoon waarschuwen. En een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Lees meer »

Zomers meer kans op voedselinfectie !

Zomers is de kans op het krijgen van een voedselinfectie vele malen groter dan in de winter. Niet alleen op vakantie, maar ook in eigen land liggen infecties op de loer. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen, die zich in onze darmen vermeerderen. De klachten zijn dan buikpijn, braken en vaak ook diarree. Deze klachten ontstaan meestal heel snel na het eten van besmette voeding en kunnen zelfs een hele week duren. Bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, kleine kinderen, zwangere en zieke mensen altijd de huisarts waarschuwen. Vooral baby’s kunnen uitdrogen met alle gevolgen van dien, een opname in het ziekenhuis is dan meestal een feit. Zeker als je op vakantie in het buitenland bent.

Lees meer »