Blijf langer gezond en fit met voeding!  Het enige goede voedingspatroon is die dat een levenswijze wordt. Met niet alleen als doel om gewicht te verliezen, maar ook om langer gezond en fit te blijven.

Door studie heb ik een uniek traject samengesteld waarin de Ayurveda, Orthomoleculair en de Aromatherapie samenkomen. 


Gezondheidstraject

 

In ons lichaam komen er vijf natuurlijke lichaamseigen principes bij elkaar. Deze vijf principes zijn: energie, prikkels, drainage, voeding en psyché. Zodra er bij één van deze principes een disbalans ontstaat zal het lichaam hierop reageren. Dit kan zich uiten in moeheid, gebrek aan energie, overmatig zweten, dikker worden, onrust. Wordt er in deze fase niets gedaan dan ontstaan er klachten zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, slapeloosheid, maar ook depressiviteit of een Burn out. Als deze disbalans langer aanhoudt kan er zelfs andere klachten gaan ontstaan zoals, prikkelbare darm syndroom, maagklachten, migraine en zelfs ernstige aandoeningen zoals kanker. Eigenlijk te veel om hierop te noemen.

 

De vijf principes zijn

  1. Energie
  2. Prikkels 
  3. Drainage
  4. Voeding
  5. Psyche

Het is mogelijk om samen met mij dit traject in te gaan. Uitgebreide omschrijving en wat de kosten van dit traject zijn klik dan hier

 

Magnesium

 

 

Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als het ‘antistress mineraal’. Magnesium tekort kan ontstaan bij langdurige stress of onvoldoende inname uit voeding of supplementen. Je lichaam neemt de magnesium op aan het einde van de dunne darm. Het is een essentieel macromineraal en een tekort aan magnesium kan op termijn leiden tot vervelende klachten. Magnesium is nodig voor sterke botten en tanden, de werking van spieren, zenuwstelsel maar ook is het nodig voor ons geheugen en energiestofwisseling. 

 

Een tekort aan magnesium ook wel hypomagnesiëmie genoemd ontstaat pas na lange tijd van onvoldoende inname. Ons lichaam heeft een voorraad van 25 gram en is deze op dan gaan er klachten ontstaan. Dan gaat het lichaam de magnesium uit onze botten en tanden halen.

 

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en moet het uit voeding en supplementen binnenkrijgen.  Zo zit er in spinazie, andijvie, broccoli en boerenkool relatief veel magnesium, maar ook in avocado’s, bananen, zeewier, amandelen, walnoten, cacao, vlees en zuivelproducten zit magnesium.

 

Magnesium tekorten ontstaat door teveel een te lange periode van diarree en braken. Maar ook bij een eetstoornis zoals anorexia ontstaat vaak een magnesium tekort. Verder kan er een tekort ontstaan door slecht werkende spijsvertering en alcohol en drugs gebruik. Vaak zie je een tekort ook bij nierpatiënten.

 

Hoe merk je dat er een magnesium tekort is ontstaan? Dit kan zich uit door

  • Spierkrampen
  • Botontkalking
  • Hartkloppingen of hartritmestoornissen
  • Hoge bloeddruk
  • Nierstenen
  • Regelmatig hoofdpijn
  • Gevoelloosheid
  • Gevoel van slapende handen en benen/voeten

 

Op psychisch vlak kan door magnesium tekort ontstaan

  • Onrustig gevoel
  • Depressie
  • Over vermoeid
  • Angstig
  • Slecht kunnen slapen
  • Prikkelbaar
  • Gevoelig voor stress
  • Geheugenproblemen

 

De dagelijkse hoeveelheid magnesium is voor de mannen 350 milligram, 300 milligram voor de vrouwen. Bij zwangerschap en kinderen altijd de arts raadplegen. Bij een overdosering kan diarree, lage hartslag en lage bloeddruk ontstaan. Maar dit komt zeer weinig voor bij een gezond en gevarieerd eetpatroon.

 

1 ruime eetlepel gekookte spinazie levert al ruim 54 milligram, net als een handje amandelen. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon zal een tekort dus niet snel ontstaan.

In periodes van veel stress kan het lichaam extra veel magnesium gebruiken, daarom is het dan zeker belangrijk om magnesium uit de voeding te halen en een goede 100% natuurlijke supplement te nemen.

 

 


Spieren en gewrichten

Het bewegingsapparaat is een complex geheel dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Ons lichaam is een geoliede machine die de hele dag in beweging is, lopen, zitten, staan, rennen en zelfs je ogen knipperen doe je met spieren. Dus je snapt dat er makkelijk iets mis kan gaan, daarom zijn klachten aan het bewegingsapparaat de meest voorkomende.

Lees meer »

Heb je Coeliakie of een tarweallergie?

Coeliakie Coeliakie ook wel gluten intolerantie, is geen allergie, het is een auto-immuunziekte. Hierdoor maakt het lichaam antistoffen aan tegen zijn eigen weefsels. Door de reactie van het lichaam verdwijnen de darmvlokken. Deze uitstulpingen (vlokken) zijn zeer belangrijk, zij absorberen de nutriënten uit het voedsel. Bij glutenintolerantie (coeliakie) worden bijna geen nutriënten opgenomen in ons bloed en raak je als het ware ondervoed en krijg je een enorme vitamine en mineralen tekorten. Je kunt eten wat je wilt, maar ons lichaam neemt het niet op en je wordt ziek.

Lees meer »

Aminozuren

Aminozuren zijn zeer belangrijk voor ons lichaam, ze zijn de basis van alle levensprocessen. Aminozuren zijn nodig voor het vervoer en opslag (stofwisseling) van vetten, koolhydraten, proteïne, water, vitamines en mineralen in ons lichaam. Door stofwisselingsstoornissen ontstaat er overgewicht, hoog cholesterol, diabetes, artrose, haaruitval, rimpels. Daarom is het belangrijk deze problemen bij de kern aan te pakken en ervoor te zorgen dat de essentiële aminozuren in het lichaam in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn. Helaas wordt dit door de slechter wordende kwaliteit van onze voedingsmiddelen niet altijd gewaarborgd. Daarom wordt een aanvulling met aminozuren aanbevolen. In ons genetisch materiaal zijn 20 aminozuren aangelegd die proteïnen vormen. Er zijn ook nog eens 250 aminozuren die geen proteïnen vormen. Via hen wordt bijvoorbeeld suiker gevormd.

Lees meer »

Voeg Nederlandse Superfoods toe aan je dagelijkse voeding

Superfoods zijn helemaal van deze tijd en worden veelvuldig positief en negatief in de media besproken. Maar wisten jullie dat er al eeuwenlang superfoods gegeten worden. Zo is hennepzaad één van de oudste superfood over de hele wereld en wetenschappers beschouwen het dan ook als één van de meest voedzame bronnen op aarde. Bij de Inca’s namen ze voordat ze ten strijde trokken Maca, zij geloofden dat ze hierdoor enorme krachten kregen. Maca bevat 5 keer meer proteïnen en vezels dan aardappelen. Macapoeder bestaat 60% uit koolhydraten, 8% vezels en 10% aan proteïnen. Maca is rijk aan calcium, magnesium, vitamine B1, B2 en B3. Bij de Azteken, de Maya’s en de Inca’s kwamen er ze er achter dat het zaad van de Chaiplant hun kracht gaf en dat het een geneesmiddel was voor allerlei kwalen.

Lees meer »