Natuurlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen

 

Doordat we te veel geraffineerde koolhydraten, cafeïne, suikers, veel vlees, transvetten, alcohol ontstaan er vaak ontstekingen zoals jicht. Een ontsteking wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam. Dit kan door een blessure zijn maar ook door een infectie. Wanneer de werkelijke ziekteverwekker niet wordt opgelost, kan dit op termijn een groot probleem worden en zo veranderd een acute ontsteking in een chronische ontsteking. Je lichaam is wordt voortdurend blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf die je gezondheid ernstig kunnen ondermijnen. Allerlei ontstekingsremmers en pijnstillers beloven je vlug resultaten maar kunnen vaak meer kwaad dan goed doen. De echte oorzaak moet gevonden worden, want te kwistig omgaan met pijnstillers/medicatie kunnen het immuunsysteem aantasten. Hierdoor ben je nog vatbaarder voor allerlei ziekten.

Echter, wanneer de werkelijke ziekteverwekker niet wordt opgelost, kan dit op termijn problematisch worden. Het lichaam kan zich niet afmaken van de ontstekingsreactie, dus het gaat van een acute ontsteking zelf spontaan over tot chronische ontsteking.

Zo moet er wel onderscheid gemaakt worden in infecties en ontstekingen.

Een infectie

Een infectie leidt niet altijd tot een ontsteking, het is echter wel een alarmsignaal dat er in het lichaam iets is wat het lichaam ziek maakt. Infecties worden veroorzaakt door allerlei micro-organismen waaronder virussen. Andere micro-organismen zijn bacteriën, parasieten en schimmels die via de mond, neus en ogen het lichaam binnendringen. Ook via een open wond kunnen allerlei bacteriën ea een infectie veroorzaken. Sommige van deze ziekteverwekkers vermenigvuldigen zich razendsnel op de plaats maar sommige verspreiden zich door het hele lichaam. Zo zijn sommige ziekteverwekkers overdraagbaar zoals hepatitis en herpes.

Vanaf het binnendringen en zich gaat vermenigvuldigen komen er toxische stoffen en schadelijke enzymen vrij die zich gaan verspreiden. Het immuunsysteem zal alarm slaan en probeert de indringers te vernietigen.

Naast infecties zijn er ook andere stoffen die ontstekingen veroorzaken. Veel van deze stoffen komt ons lichaam binnen via de voeding. De belangrijkste hiervan is suiker, gepasteuriseerde zuivel, meervoudige en onverzadigde vetten, aangebrande voeding, bewerkte voedingsmiddelen. Maar ook genetische gemodificeerde voedingsmiddelen, pesticiden en allerlei toevoegingen zoals vele E-nummers. Al deze middelen kunnen in ons lichaam reacties veroorzaken en zo ontstekingen opwekken. Maar ook stralingen uit onze leefomgeving zoals kwik, stralingen, uitlaatgassen kunnen de oorzaak zijn van ontstekingen. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn hier vatbaar voor.

Het verschil tussen ontsteking of infectie

  • Symptomen van ontstekingen zijn:(chronische) vermoeidheid, een opvallend gebrek aan eetlust,  gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, hoge koorts, zweten (vooral ‘s nachts), koude rillingen, krampen, huiduitslag, pijn, gezwollen lichaamsdeel wat warm aanvoelt.
  • Ontstekingen spelen een hoofdrol bij: acne, overgewicht en buikvet, astma, artritis, tand- en tandvlees problemen, borstkanker, depressies, schizofrenie, darmziekten zoals de Ziekte van Crohn, Alzheimer, Diabetes, reuma, MS en bijholteproblemen (echte oorzaak vaak het bovengebit).
  • Infectie: met virussen kenmerkt het zich vaak door een heldere, waterige afscheiding. Een bacteriële infectie heeft vaak een geelgroene etterige afscheiding. Bij schimmelinfectie zijn alleen de huid of slijmvliezen geïnfecteerd.

Gevolgen van een ontsteking

Bij ontstekingen worden vrije radicalen aangemaakt die het DNA beschadigen en zelfs cel mutaties veroorzaken. Hierdoor kunnen ernstige aandoeningen het gevolg zijn zoals hart- en vaatziekten, kanker, aderverkalking.

Infecties en ontstekingen zijn niet altijd te voorkomen. Maar met een goede voeding kan je het immuunsysteem versterken en daardoor minder vatbaar worden voor infecties en/of ontstekingen.

Ontstekingsremmende voedingmiddelen

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon met gevarieerde voeding is hierbij noodzakelijk en daarbij nemen verse (seizoen) groenten en fruit een centrale plaats in.

  • Kelp: en zeewier zoals kombu, spirulina en chlorella  bevat een stofje genaamd fucoidan, dat veel voorkomt in bruine algen en verschillende soorten zeewier. Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat fucoidan een positieve invloed heeft op zowel acute als chronische ontstekingen.
  • Omega-3 vetzuren EPA en DHA: hebben niet alleen een gunstige invloed op hersenfuncties, maar zijn ook uitstekende ontstekingsremmers en zelfs  pijnstillers. Vooral wilde zalm, makreel, haring, makreel, paling, forel, tong en ansjovis maar ook biologische eieren en vlees van wilde dieren of graasdieren, allerlei zaden, noten en pitten bevatten hoge concentraties ALA omega- 3 vetzuren.
  • Linolzuur: is een veel voorkomend omega 3- vetzuur dat vooral aanwezig is in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie.
  • Gember: bevat vele fytonutriënten als gingerol en shoagol die helpen bij zowel acute als chronische ontstekingen. Gember toevoegen aan je dagelijkse gerechten is dus een aanrader en kan helpen om ontstekingen onder controle te krijgen. Lekker, eenvoudig én doeltreffend is verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. Gember werkt niet alleen bij ontstekingen, maar helpt ook tegen misselijkheid en spijsverteringsproblemen en laat zich uitstekend invriezen.
  • Avocado:  is rijk aan carotenoïden zoals alpha- caroteen, beta- caroteen, luteïne, en zeaxtansanthine , allemaal stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Carotenoïden zijn sterke antioxidanten he je lichaamscellen beschermen tegen oxidatie. Avocado ‘s zijn niet alleen lekker in smoothies, maar zeker ook in  groenteschotels en salades. Avocado vergemakkelijkt de opname vitaminen en mineralen op te nemen.
  • Groene thee:  remt zowel de groei van ontstekingen als van kankercellen. Groene thee is rijk aan polyfenolen, chemische verbindingen die voorkomen in planten. Thee is rijk aan tannines, zeer gezonde polyfenolen met een sterk antioxidante werking. Thee heeft ook anti carcinogene, met kanker bestrijdende werking. De polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden. Drink dagelijks vijf kopjes groene thee drinken om maximaal van zijn vele gezonde eigenschappen te profiteren.
  • Voeding rijk aan polyfenolen zijn onder andere noten, kruiden, fruit en groenten.
  • Groenten met een ontstekingsremmende werking: courgettes, groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, koolsoorten, broccoli, en sla maar vooral boerenkool.  
  • Fruit als ontstekingsremmer: granaatappels, druiven, bessen, alle citrusvruchten (ook hun schil) en mango ‘s zijn rijk aan polyfenolen en dus uitstekende ontstekingsremmers.
  • Andere ontstekingsremmende voeding: olijfolie, cacao, chocolade, ginkgo biloba, en pinda´s

Bij wondjes is een goede wondbehandeling van belang om een infectie of ontsteking te voorkomen. Besmetting met een virus gaat vaak via handen geven, de telefoon of de deurknop. Dit laat zien dat geregeld handen wassen belangrijk is.

Door een optimale weerstand stellen wij ons lichaam in staat om zo goed mogelijk de strijd aan te gaan tegen aanvallen van ziekteverwekkers. Zorg naast een gezond voedingspatroon ook voor voldoende rust, ontspanning en slaap.  Een goed evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke inspanning is noodzakelijk. Roken en veel drinken(alcohol) ondermijnen de weerstand. Kies voor gevarieerde voeding, daardoor reiken we ons lichaam alle bouwstenen aan om optimaal te functioneren.

Vervang alle verschraalde, geraffineerde voeding door volwaardige, natuurlijke kost daarmee geven we ons afweer ook een flinke steun in de rug.